16 mart 2024

Prvi sastanak radne grupe "Lanac snabdevanja u gradjevinarstvu"

U sredu 13. marta, održan je prvi sastanak radne grupe „Lanac snabdevanja u gradjevinarstvu“ Konfindustrije Srbija na kome su ucestvovale kompanije clanice Konfindustrije Srbija koje posluju u sektoru gradjevine, poput: Grappa doo, Pizzarotti, Structura concept, Istrabenz Plini, Sion Net, Systema group, FIM, Beam (Amiga).

Sastanak je otvorila Irena Brajovic, direktorka Konfindustrije Srbija, nakon cega se prisutnima obratio Simone Apoloni, clan Upravnog odbora Konfindustrije Srbije sa zaduženjem za gradevinsku industriju i CEO Systema Group, koji je predstavio temu skupa: "Srbija u 2027. godini: gradjevinski i infrastrukturni projekti".

Gosti ovog susreta bili su i predstavnici Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi, koji su ovom porilikom prisutnima predstavili svoje aktivnosti.

Nakon diskusije, ucesnici su postigli konsenzus o nekim kljucnim tackama:

• Istaknuta je potreba za vecom saradnjom izmedu kompanija u smislu zajednickog nastupanja na tržištu.
  • Lokalne kompanije su zainteresovane da preuzmu dobru praksu  od italijanskih kompanija pogotovo kada je u pitanju primena ESG standarda u gradjevinarstvu, a posebno imajuci u vidu da je primena ovih standarda  preduslov za ucešce na tenderima i dobijanje poslova u državama EU.
  • Svi prisutni su se složili da Udruženje treba da ukaže novim kompanijama u oblasti gradjevinarstva i pratecih tehnologija na potencijal srpskog tržišta.

Nakon završnih radova, usledila je otvorena diskusija ucesnika sastanka.

Sledeci sastanak radne grupe „Lanac snabdevanja u gradjevinarstvu“ bice održan u dogledno vreme.