Comunicazione / Privredni ambijent

23 februar 2024

Od 1. januara ove godine obavezne su zelene javne nabavke

Izmenama Zakona o javnim nabavkama, cija je primena pocela prvog januara 2024, predvideno je uvodenje nacela zaštite životne sredine u postupcima javnih nabavki, kao i uvodenje kriterijuma kvaliteta kod odredenih usluga. Izmene predvidaju i obavezu da za nabavke na koje se zakon ne primenjuje – svi ugovori i narudžbenice budu objavljeni na Portalu javnih nabavki, što do sada nije bila obaveza narucioca.

Od ove godine, u postupcima javnih nabavki za odredene kategorije narucioci nece više moci da koriste cenu kao jedini kriterijum pri dodeli ugovora, vec ce na odabir ponude uticati i skup ekoloških aspekata kao što su životni vek proizvoda, troškovi održavanja, vode i struje i reciklaže dobara kada postanu otpad.

Ekološki aspekti odnose se na nabavku fotokopir papira, racunarske opreme (desktop racunari, laptop racunari i monitori), kancelarijske elektronske opreme (štampaci, skeneri, multifunkcionalni uredaji i ….), klima uredaja (standardni klima uredaji, inverter klime za grejanje i hladenje ..) i sredstava za cišcenje (proizvodi za cišcenje tvrdih površina, tekstilni proizvodi za cišcenje…).

Pravilnik o nacinu objavljivanja i vrsti podataka o ugovorima i izmenama ugovora koje narucioci objavljuju na Portalu javnih nabavki bliže ureduje nacin objavljivanja i vrste podataka o ugovorima zakljucenim nakon sprovedenog postupka javne nabavke.