Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

5 februar 2024

Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos na Biznis forumu Transadriatico Italia-Serbia

U okviru medunarodnog sajma SAMUEXPO, u kongresnom centru Pordenone Fiere, 2. februara 2024. godine, održan je 'Business Forum Transadriatico Italia-Serbia' - odlicna prilika za dijalog i diskusiju o infrastrukturi i logistici dveju zemalja, kao o partnerstvu, buducim ulaganjima i saradnji.

Dogadaj je osmišljen kroz tri panela o pitanjima razvoja, strateških investicija i vizije Evrope koja se otvara prema Balkanu, posebno prema Srbiji, a bilo je reci o tome kako logisticka i infrastrukturna saradnja, kao i intenziviranje odnosa izmedu Italije i Srbije, predstavljaju kljucan faktor za unapredenje stabilnosti i ekonomskog razvoja na Balkanu

U okviru drugog panela „Za cvrsto partnerstvo: mogucnosti u oblasti bilateralnih investicija“ govorio je Patrizio Dei Tos, preciziravši da ovom prilikom ima dvostruku ulogu: ulogu privrednika cija kompanija posluje u Srbiji, ali i ulogu predsednika Konfindustrije Srbija.„Prvi utisak koji bih želeo da podelim je osecaj poverenja koje imam kad je rec o ulaganjima u Srbiju. Za ovih deset godina video sam da rastu i mogucnosti i poteškoce, ali i dalje smatram da vredi investirati.

Znam da u ovom trenutku govori o fazi unutrašnje politicke nestabilnosti, ali istorija ovog naroda pokazuje da cak ni u najtežim periodima, složenost politicke situacije ne ogranicava privredne moguc´nosti. Postoje znacajni primeri u prošlosti koji potvrduju ovo što kažem".

Dei Tos je objasnio da Srbi imaju vere u odnos sa Evropom i sa Italijanima.

„Želim da podelim sa vama osecaj da je Srbija zemlja koja ume da uzvrati i to pokazuje širenje zajednice italijanskih privrednika u Srbiji. Zajednica koja pruža ruku, koja zna kako da funkcioniše kao sistem i koji je uvek na raspolaganju i hoce da pomogne onima koji odluce da investiraju“, precizirao je Dei Tos.Tokom uvodnih obracanja, prisutne su pozdravili: i NJ.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji putem video linka, Alesandro Minon, predsednik Finest SpA i Mateo Zopas, predsednik Agencije ICE, Redina Koradini d'Arijenco, direktor Simest SpA, Dimitri Coin i Jovan Palalic, predsednici Bilateralnog prijateljstva Italija, a obratili su se i Nevena Jovanovic, viši savetnik za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije,
predsednik regije Friuli Venecija Ðulija Masimilijano Fedriga, gradonacelnik Pordenona Alesandro Cirijani i dr.