Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

2 februar 2024

U Beogradu otvorena prva kancelarija italijanske finansijske institucije CDP za Zapadni Balkan

U Beogradu je juce otvorena prva kancelarija italijanske finansijske institucije za razvoj i saradnju "Kasa Depoziti e Prestiti" (Cassa Depositi e Prestiti - CDP) van Evropske unije, namenjena citavom regionu Zapadnog Balkana.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, glavni direktor “Cassa Depositi e Prestiti”, Dario Skanapjeko i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Goran Aleksic´.


Kako je receno na otvaranju, ova kancelarija se otvara u skladu sa ulogom te italijanske finansijske institucije i deo je šire strategije usmerene na jacanje njenog prisustva i aktivnosti u podršci inicijativama održivog razvoja italijanskih kompanija u ekonomijama u ekspanziji. Izvršni direktor CDP-a Dario Skanapjeko (Scannapieco) izjavio je da je cilj otvaranja kancelarije te institucije u prestonici Srbije da poboljša odnose koje ona ima sa preduzecima koja se nalaze u zemljama u ovom delu sveta.

"Srbija je veoma važna za Italiju, ne samo zbog geografske blizine, vec i zbog dobrih ekonomskih i trgovinskih odnosa koje imamo. CDP je veliki finansijer razlicitih investicija i ovde je da pomogne kako italijanskim, tako i srpskim preduzecima", rekao je on.

Ovo je važan korak kojim Italija dodatno jaca svoje institucionalno prisustvo u Srbiji i zaokružuje projekat, koji je pokrenuo ministar Tajani, da Beograd postane prvi grad izvan EU u kome ce “Sistem Italije” moci da racuna na prisustvo CDP-a, SIMEST-a i SACE-a, izjavio je tom prilikom ambasador Gori.