Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

15 decembar 2023

"Možemo, moramo i želimo da ojacamo prisustvo Italije u Srbiji" - kljucna je poruka sa svecane Skupštine Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji - Konfindustrija Srbija

Svecana skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji - Konfindustrija Srbija koje u Srbiji uspešno posluje vec 11 godina, održana je 14. decembra, u hotelu Metropol u Beogradu, uz prisustvo velikog broja uvaženih zvanica, predstavnika Vlade Srbije, Ambasade Italije, kao i clanica, saradnika i prijatelja ovog udruženja.

Dogadaj, podeljen u dva dela, zapoceo je privatnom sednicom koja je bila namenjena samo firmama clanicama i na kojoj su izabrani upravni organi udruženja, a kasnije je usledila javna sednica na kojoj su ucešce uzeli visoki predstavnici iz srpske vlade i parlamenta, Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, visoki predstavnici iz srpske vlade i parlamenta, Ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, kao i gosti iz sistema Konfindustrije.

Na privatnoj sednici, kompanije clanice su su glasale o clanovima koji ce u novom mandatu voditi Udruženje industrijalaca.Clanstvo je glasalo  i dalo podršku predlogu  da  potpredsednicku funkciju Udruženja, u jednogodišnjem mandatu obavlja Eduardo Bombijeri (zamenik predsednika Izvršnog odbora Intesa banke).

Poverenje clanova za organe upravljanja u Generalnom savetu, Odboru revizora i  Odboru Arbitara dobili su sledeci kandidati, clanovi asocijacije koji ce u novom cetvorogodisnjem mandatu voditi udruženje industrijalaca:

Za Generalni Savet:

Aleksandra Cvetkovic (Palladio East doo), Francesco Masci (DDOR Novi Sad a.d.o.), Giovanni Antonioli (Benetton knitting Serbia d.o.o), Simone Leonardo Apolloni (Systema group), Boško Petrovic (Generali osiguranje), Gordana Glišic Morganti (Engineering Software Lab d.o.o), Marco La Peruta (Istrabenz Plini d.o.o)

Za Odbor revizora:

Danijela Krtinic (BDO d.o.o), Nebojša Nikolic (Deloitte advisory doo) i Michele Rossini (CRS International doo) koji je imenovan i za predsednika Odbora revizora

Za Odbor arbitara:

Darija Ognjenovic (Advokatska kancelarija Prica&Partners), Dragan Tomic (DJT Law), Dubravka Kosic (Advokatska kancelarija K&F advokati), Suncica Nikolic (Advokatska kancelarija Nikolic & Stankovic), Vladimir Mihaj (Advokatska kancelarija Mihaj law), Vlatko Sekulovic (Advokatska kancelarija Sekulovic).

Dogadaj je bio odlicna prilika da se predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos osvrne na rezultate dosadašnjeg rada Udruženja, ali i da predstavi buduce planove i aktivnosti u cilju uspešnog nastavka razvoja kvalitetnih privrednih odnosa izmedu Italije i Srbije.

 

Tom prilikom, Dei Tos je izjavio da je ponosan na dosadašnji rad i aktivnosti Konfindustrije Srbija koja broji 200 clanica, kao i na blisku saradnju i podršku predstavnika Vlade, lokalnih institucija, ali i Ambasade Italije u Srbiji, što umnogome olakšava poslovanje italijanskih kompanija u Srbiji. "Italija u Srbiji zaista može da ucini još više. Doveli smo dve velike italijanske kompanije "Antonio Carraro spa" i "Femo gas" koje su spremne da investiraju u Srbiju. Smatram da su podjednako važne konkretne investicije italijanske države, kao što je otvaranje u Beogradu kancelarija italijanskih finansijskih institucija (Simest i SACE), zahvaljujuci i snažnoj sinergiji sa srpskom Vladom i srpskim institucijama", izjavio je Dei Tos.
 

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori rekao je da je dogadaj Konfindustrije Srbija znacajan za medusobnu saradnju Srbije i Italije, podsetivši da je robna razmena dveju zemalja u porastu, o cemu svedoce i nedavne posete Srbiji italijanske premijerke Meloni, predsednika regije Veneto Luke Zaje i predsednika regije Lombardija Atilija Fontane. "Planiramo da sledec´e godine, zajedno sa Konfindustrijom Srbija, radimo na Forumu posvec´enom energetskoj, odnosno zelenoj tranziciji, jer je to sektor koji predstavlja izvor velikih moguc´nosti, a znanje, veštine, tehnologiju kojom Italiija raspolaže možemo staviti u službu zajednickih interesa Srbije i Italije", objasnio je Gori.U nastavku programa prisutnima su se obratili: predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vucurevic,  predsednik italijanske finansijske institucije Finest spa Alesandro Minon, zatim direktor F.lli Rossi shoes doo i prvi potpredsednik Konfindustrije Srbija Romano Rosi, kao i predstavnici italijanskih kompanija Femo gas spa i Antonio Carraro spa koje su tom prilikom najavili nove investicione cikluse.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vucurevic podsetio je na nedavno potpisani Sporazum o saradnji izmedu Konfindustrije Srbija i Privredne komore Vojvodine. "Mi smo vec krenuli u realizaciju zajednickih aktivnosti sa Konfindustrijom Srbija, velika grupa naših vinara bila je u Pordenoneu na sajmu vina i vinske opreme koji je bio izuzetno uspešan, a vec do kraja marta iduce godine, planiramo da organizujemo poslovni forum sa direktnim susretima italijanskih i srpskih privrednika iz odredenih sektora. Oko 70 italijanskih kompanija posluje na teritoriji AP Vojvodine i zapošljava preko 12.000 ljudi, što je znacajan podatak, a ta cifra može da bude i veca sa boljim umrežavanjem i unapredenjem regionalne saradnje", izjavio je Vucurevic.Nakon zvanicnih obracanja, usledila je dodela nagrade Franko Delneri, koju Konfindustrija Srbija dodeljuje drugu godinu zaredom za izvrsnost iskazanu u ESG kategoriji standarda poslovanja, a koja nosi ime po jednom od osnivaca Konfindustrije u Srbiji.

Na osnovu odluke zvanicne komisije za dodelu nagrade i prethodne verifikacije od strane sertifikacionog tela, kompanije Bureau Veritas, ovogodišnji dobitnik nagrade jeste kompanija Palladio East iz Vršca. Nagradu je dodelio advokat Vlatko Sekulovic, predsednik Komisije, a u ime kompanije nagradu je preuzela Aleksandra Cvetkovic, menadžerka prodaje i logistike.

Zvanican deo programa završen je potpisivanjem Sporazuma o saradnji izmedu Konfindustrije Srbija i Klastera modne i odevne industrije Srbije (FACTS) koji su potpisali Patricio Dei Tos, predsednik Konfindustrije Srbija i Sladana Milojevic, direktor klastera FACTS. Ovaj Sporazum oznacava prvi konkretan korak u realizaciji uspešne saradnje izmedu srpskih i italijanskih kompanija u sektoru mode i modne industrije.

Na kraju veceri, usledili su koktel i druženje uz koncert Aleksandar Dujin Orkestra.

Veliko hvala sledecim kompanijama sponzorima koje su podržale našu svecanu Skupštinu clanova:

·       Samer&Co. shipping (pokrovitelji koncerta Aleksandar Dujin Orkestra )

·       Zoppas Industries,

·       Labor SRB,

·       Maschio Gaspardo,

Hvala našim godišnjim strateškim partnerima, kao i clanicama i prijateljima koje su podržale ovaj dogadaj kroz novogodišnje poklone svim našim gostima: Lavazza, ChemCom, Top Deisa, Shoppster, Eurolab International Grup, Systema Group.