Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

15 novembar 2023

Poziv za dogadaj „Miris kafe“

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na dogadaj "Miris kafe" koji u okviru Nedelje italijanske kuhinje zajedno organizuju Konfindustrija Srbije i Italijanski institut za kulturu u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i fondacijom Casa Artusi.
 
Dogadaj ce se održati u petak 17. novembra sa pocetkom u 18 casova u Italijanskom Institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) i predstavlja omaž kafi kroz pricu o njenom širenju u Italiji i kroz italijanske reci koje se odnose na kulturni svet kafe, što spada u teme projekta „Italijanizmi u svetu“ fondacije Casa Artusi u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i medunarodne saradnje Italije. Rec je o fascinantnom putovanju kroz jezik hrane, koje pronalazi u italijanskim recima koje su se proširile po celom svetu, kao što su pasta, pica, kafa i mnogi drugi dijalektizmi, pravi simbol izvanredne nacionalne gastronomske kulture.
 
Clanica Konfindustrije Srbija, kompanija BeoStok, uvoznik i distributer Lavazze u Srbiji i kompanija Kobel izložice razlicite aparate za kafu, od antikviteta i tradicionalnih aparata, do onih novijih i tehnološki naprednih, a svi posetioci ce moci da uživaju u degustaciji razlicitih mešavina kafa.
 
Tokom veceri ce takode biti pušten video „Miris kafe“ Kjare Muru koji svedoci o bogatstvu lingvisticke i gastronomske baštine kada je rec o kafi, pravom simbolu italijanske kulture kroz najrasprostranjenije italijanizme u svetu. 
Dogadaj ce biti upotpunjen trima izložbama, složenim i raznovrsnim poput kafe. Bice izložene neke od fotografija Nemanje Bogdanovica iz izložbe „Italija kakvu još niste upoznali“ inspirisane šoljicama za kafu iz italijanskih barova, potom izložba fotografija „Bel Paese“ Bojana Ðordevica koja svedoci o velikoj ljubavi autora prema Italiji i jakoj vezi imedu umetnosti i kafe espreso, kroz 24 portreta napravljena od taloga kafe;
 
Za sve posetioce bice obezbeden simultani italijansko - srpski prevod.
 
Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo putem mejla