Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

27 septembar 2023

Veliki uspeh konferencije "ESG u poslovanju i finansijama: Izazovi i mogucnosti u Srbiji” u organizaciji Konfindustrije Srbija

Konferencija "ESG u poslovanju i finansijama: Izazovi i mogucnosti u Srbiji” održana je  26. septembra u Privrednoj komori Srbije uz ucešce velikog broja zvanicnika i strucnjaka iz oblasti ESG i društveno odgovornog poslovanja. Konferenciju su organizovali Udruženje italijanskih industrijalaca - Konfindustrija Srbija, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, a uz podršku Deloitte Risk Advisory, EIT Manufacturing i Banke Intesa.

   

 


Skup su svecano otvorili Irena Brajovic, direktor Konfindustrije Srbija, Katarina Ocokoljic, sekretar Udruženja finansijskih institucija u PKS, Damir Vukotic, Partner u Deloitte Advisory, Ambasador Italije u Srbiji, NJ.E. Luka Gori, pomocnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike, Maja Vukadinovic.
 
Pozdravivši prisutne, Irena Brajovic, direktor Konfindustrije Srbijaistakla je da ESG predstavlja novo poglavlje  u razvoju poslovanja, poglavlje u kojem su održivost i etika jednako važni kao i profit. "Rast ESG investicija odražava rastucu svest o važnosti novog, inkluzivnijeg modela razvoja. Predstavlja promenu paradigme u svetu investicija, od cisto finansijske vizije ka holistickoj koja razmatra uticaj organizacije u vecem obimu. Kompanija koja prati ESG može imati bolju reputaciju, dugorocno uštedeti novac i privuci više kupaca i investitora", rekla je Brajovic.Damir Vukotic, Partner u Deloitte Advisory ocenio je da „se trenutno nalazimo na svojevrsnoj raskrsnici jer je sveobuhvatno usvajanje ESG standarda - poziv na prelazak na cirkularne modele poslovanja, generisanje zelenih prihoda, ali pokazuje i primer liderstva. Deloitte je posvecen ovoj transformaciji i smatramo sebe kao jednim od predvodnika ove transformacije", zakljucio je Vukotic.
 
Ambasador Italije u Srbiji, NJ.E. Luka Gori izjavio je da italijanske institucije i kompanije – kao i srpske – sve se više posmatraju kroz  ekološki i društveni uticaj njihovog poslovanja. "Zaista postoje izazovi, ali oni takode predstavljaju moguc´nosti za inovacije i održivi razvoj. Integrisanje ESG principa u poslovanje može pomoc´i kompanijama ne samo da ublaže rizike, vec´ i da pristupe novim tržištima, privuku odgovorne investitore i obezbede svoju poziciju.“
 
Prisutnima se obratio i Leo Pandžic, direktor Direkcije za održivi razvoj u DDOR osiguranju, deo Unipol grupe, dugogodišnja clanica Konfindustrije Srbija i prvi dobitnik novoustanovljene nagrade Franco Delneri koju dodeljuje Konfindustrija Srbija za izvrsnost iskazanu u ESG kategoriji standarda poslovanja. DDOR osiguranje kao deo velikog evropskog finansijskog sistema, ambiciozno je postavio ESG ciljeve u Strateškom planu 2022-2024. "DDOR usvaja standarde svoje maticne kompanije i ima priliku da primeni know-how u podršci ocuvanja životne sredine i omoguc´avanju dobrobiti svih ukljucenih strana-, zakljucio je Pandžic.

Tokom konferencije održana su dva panela na temu zelene tranzicije i održivog finansiranja.
 
Kao govornici na prvom panelu na temu zelene tranzicije i ulaganja u zelene tehnologije, prisutnima su se obratili:
 
Ðorde Popovic´, generalni direktor Resalta, ujedno i moderator panela.
• Alesandro Bragonci, šef regionalnog predstavništva EIB za zapadni Balkan
• Dušan Stojakovic´, senior menadžer globalnog održivog razvoja –Hemofarm/STADA grupa.
• Alesandro Venturin, ESG practice leader, RINA
• Rikardo Frizingeli, direktor, Energetik Energija
• Miloš Ðukanovic´, direktor finansija, Henkel za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu

Rade Mrdak, Savetnik za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike


  

Kao govornici na drugom panelu na temu održivog finansiranja, prisutnima su se obratili:

Nebojša Nikolic´, direktor Deloitte Risk Advisory, ujedno i moderator panela
• Milena Popovic´ Martineli, direktorka tima za klimatske strategije EBRD
• Predrag Milenovic´, clan Izvršnog odbora i direktor Sektora za poslovanje sa privredom, Banka Intesa
• Nikola Vuletic´, predsednik Upravnog odbora, UniCredit bank Srbija
• Nikola Stamenkovic, clan Izvršnog odbora, Erste banka  

  

Konferencija je organizovana sa ciljem podizanja svesti o kljucnim pitanjima održivosti, društvene odgovornosti i upravljanja, a donela je i niz znacajnih tema, ukljucujuci implementaciju EU taksonomije za održivo finansiranje, uticaj Mehanizma za prekogranicno prilagodavanje ugljenika (CBAM) i integraciju ESG (Environment, Sostanibility, Governance) kriterijuma u investicione odluke finansijskih institucija. Takode, na panelima se diskutovalo i o strategijama dekarbonizacije i primeni zelenih tehnologija u upravljanju emisijom gasova sa efektom staklene bašte (GHG), uz fokus na ceo lanac snabdevanja.