Comunicazione / Privredni ambijent

23 januar 2023

PADAJU CENE ENERGENATA, INFLACIJA JOŠ UVEK VISOKA, STOPE U PORASTU: ITALIJANSKA EKONOMIJA BOLJA OD OCEKIVANOGUkratko o italijanskoj i medunarodnoj ekonomiji:

Cene gasa na najnižim nivoima vec više od godinu dana i ukupna kupovna moc´ domac´instava opstaje, bolje od ocekivanog, što potvrduju indeksi sa berze u oporavku.

Energija je jeftinija. Cena gasa je 2023. pocela sa jasnim padom: 65 evra/mVh u proseku u januaru, sa 114 u decembru (14 u 2019.); pad kojem pogoduju još uvek visoke evropske zalihe gasa, blaga klima i sporija potrošnja. Što se tice nafte, spori pad se nastavlja (80 dolara po barelu, sa 81 u decembru), zahvaljujuc´i proizvodnji koja je prevazišla stalnu potražnju. S druge strane, cene neenergeta su blago porasle (+1,6% u novembru-decembru), nakon pada prethodnih meseci, sa visokih pozicija iz 2021. godine.

Snažan pritisak na kamatne stope. U novembru je cena kredita za italijanske kompanije nastavila da raste: 3,37% za MSP (1,74% na pocetku 2022.), 2,67% za velika (sa 0,76%). Dalje povec´anje troškova, koje nastaje nakon povec´anja referentnih stopa. BTP u januaru je na 3,76% sa 4,59% na kraju 2022. godine, ali trend kamatne stope ostaje uzlazni: ECB je najavila nova povec´anja zvanicne stope u narednim mesecima (prema prognozama, sa 2,50% sadašnjih na 3,50 % do decembra 2023.).

Industrija u padu. Proizvodnja je zabeležila još jedan pad u novembru (-0,3%; -1,8% u septembru i -1,1% u oktobru); proizvodnja se zadržala (+0,1%), sa velikom heterogenošc´u izmedu sektora, dok je sektor snabdevanja energijom opao (-4,5%). Za 4. kvartal ostvarena promena je veoma negativna za ukupnu industriju (-1,7%, -0,6% u 3.). Kvalitativni podaci u decembru signaliziraju slab scenario: porudžbine nastavljaju da opadaju, akcije rastu, ocekivanja oporavka su smanjena; PMI je i dalje u oblasti blagog smanjenja (48,5 sa 48,4), poslovno poverenje beleži novi pad.

Gradevinski sektor u problemu. Sektor je loše zapoceo 4. kvartal (-0,5% proizvodnje u oktobru-novembru), nakon pada u 3. i prethodne ekspanzije. Ocekuje se da c´e se teška faza nastaviti: podaci o gradevinskim dozvolama ukazuju na nagli pad (-12,6% u letnjim mesecima u pogledu stambenih površina).

Nesiguran izvoz. Nastavlja se fluktuirajuc´a dinamika italijanskog izvoza, koja se oporavlja u novembru (+3,8%, nakon -1,5%), takode zahvaljujuc´i maksi-prodaji u brodogradnji. Zemlje koje nisu clanice EU su pokretacka snaga, dok je izvoz unutar podrucja stacionaran: SAD i Turska su potvrdena kao najdinamicnija tržišta, prodaja u Kini je spora; slabljenje nemackog tržišta deluje kao kocnica, cak i u perspektivi. Indikacije za pocetak 2023. ostaju negativne prema stranim proizvodnim porudžbinama, nasuprot slaboj globalnoj potražnji, što potvrduju i podaci o trgovini.

Za pregled svih informacija na italijanskom jeziku, kliknite OVDE