Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

26 novembar 2022

Obeležen Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici - PMI Day 2022

Italijanski privrednici obeležili su 24. novembra u Subotici „Nacionalni Dan malih i srednjih preduzeca“

Konfindustrija Srbija, u saradnji sa gradom Subotica, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu, organizovala je u cetvrtak, 24. novembra, Dan otvorenih vrata italijanske privrede u Subotici. Manifestacija se poklopila sa inicijativom PMI Day – nacionalnim danom malih i srednjih preduzeca Italije, koja su ove godine obeležila svoje trinaesto izdanje. Konfindustrija Srbija se ujedinila u organizaciji obeležavanja ovog dana 2016. godine i ove godine proslavila šesto izdanje PMI Day u Srbiji.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije bila je  lepota na italijanski nacin.

Dogadaju su prisustvovali: predsednik Konfindustrije Srbija, Patricio Dei Tos, ambasador Italije u Beogradu, NJ.E. Luka Gori,  gradonacelnik Subotice, Stevan Bakic, pomocnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje, Gabrijela Grujic, kao i rukovodilac centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS, Mirjana Kovacevic, teritorijalni predstavnik Konfindustrije za oblast Zapadne Srbije, Simone Apolloni, pocasni vicekonzul u Subotici, Karmine Taralo, kao i direktori kompanija koje posluju na teritoriji Subotice:  Adriano Zoni, direktor Gordon doo, Calzedonia group, Goran Patarcic, direktor Elektroremont doo, Marco Fontana, direktor kompanije Ondaplast Balkan, Vladimir Narancic, direktor Plastikcam east doo.

Inicijativi su se prikljucile tri srednje škole iz Subotice: tehnicka škola "Ivan Saric", Hemijsko-tehnološka škola i Politehnicka škola, za cije dake su gore navedene kompanije organizovale vodene ture obilaska fabrika i kratke prezentacije u cilju predstavljanja specificnosti proizvodnje i posebnih tehnoloških procesa.

Na institucionalnom sastanku održanom u opštini Subotica, na kome je Konfindustrija Srbija predstavila inicijativu PMI day koja ima za cilj podršku i promociju dualnog obrazovanja i upoznavanja mladih sa primerima dobre prakse poslovanja, Ambasador Italije u Beogradu NJ.E. Luka Gori je izjavio da je današnji dogadaj deo necega što cini odnos izmedu Italije i Srbije na širem planu i što karakteriše velika dinamicnost. Politicka saradnja je izuzetno intenzivna i bice još i više tokom narednih meseci. Italija je, da podsetim, posle Nemacke, druga zemlja partner u spoljnotrgovinskoj razmeni, koja iznosi 4 milijarde evra, a prisutno je ovde 1200 preduzeca u kojima postoji italijansko ucešce,  samo u ovoj regiji 69.“

Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos objasnio je prisutnima da je obeležavanje 6.izdanja  PMI Day-a 2022 odlicna prilika za uspostavljanje dijaloga izmedu sveta privrede, prosvete i lokalne zajednice i uvodenja mladih u svet poslovnih prilika i da je PMI Day dan kada se  otvaraju vrata italinskih kompanija i kroz dijalog  ucenici upoznaju sa specificnostima proizvodnje i tehnoloških procesa. „Na ovaj nacin želimo da podržimo sistem dualnog obrazovanja  ali i kulturu i specificnosti italijanskih kompanija. Inicijativa PMI Day-a u Italiji je vrlo prisutna. Naša asocijacija Konfindustrija zapravo je asocijacija koja ukljucuje više od 150.000 italijanskih preduzeca i ima 5 miliona zaposlenih.Dakle, u 150.000 preduzeca danas ce biti otvorena vrata i primice mlade ljude zbog toga što je upravo mladost potrebna kako bi se i rad ovih preduzeca inovirao i kako bi u njih ušle nove, sveže ideje“ , rekao je  Patricio Dei Tos i dodao: „Poruka ove naše inicijative jeste da su mladi preduslov za rast i razvoj italijanskih preduzeca i da to na neki nacin predstavlja i preduslov za ostvarivanje dostojanstva kroz rad, kroz ostvarivanje onoga što posao donosi. Dakle, u preduzecima nismo bitni mi, preduzetnici, vec oni koji su zaposleni.“

Gradonacelnik Subotice, Stevan Bakic izjavio je da su diplomatski odnosi izmedu Republike Italije i Republike Srbije tradicionalno izuzetno dobri. 143 godine diplomatskih odnosa i 13 godina strateškog partnerstva pokazuju da je Republika Italija jako bitna kao spoljnotrgovinski partner za Srbiju i za dualno obrazovanje „Grad Subotica jedan je od pionira dualnog obrazovanja i sa dva trening centra u Subotici u ovoj oblasti dovoljno  govori o stremljenju ka kvalitetnom obrazovanju kadrova potrebnih privredi. Grad podstice upis daka na deficitarnim obrazovnim profilima i stimuliše ih stipendiranjem 30 daka prve godine trogodišnjeg školovanja kroz dualno obrazovanje. U želji da damo veliki doprinos jacanju ionako dobrih odnosa naše dve države i da se pokažemo kao dobri domacini Grad Subotica je snažno podržala ovu manifestaciju“.

Dosadašnja pomocnica Ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujic, koja je  odlukom Vlade Srbije imenovana za direktora Kancelarije za dualno obrazovanje, rekla je da „zajedno sa Konfindustrijom, jednom novom enegrijom,  osiguramo kvalitet obrazovanja, da stvorimo zadovoljstvo kod mladih ljudi, sazanjem da njihovo znanje vredi, i da uceci kroz rad u kompanijama dostignu još viši nivo samozadovoljstva, samopoštovanja i dostojanstva u njihovoj buducoj karijeri zapocetoj upravo radom u kompanijama u kojima su bili u dualnom obrazovanju.“ Prva podrška novoosnovane institucije ogledace se u izradi zakona, odnosno završetku procedure izmena i dopuna Zakona o dualnom obrazovanju. „Ovoga puta zakon ce mnogo snažnije podržavati kompanije, kroz povecanje fonda sati ucenja kroz rad od 60 posto u proseku, olakšanom akreditacijiom, osiguranim kvalitetom na svim nivoima kroz obuke instruktora, boljom i cvršcom saradnjoma sa direktorima škola, pre svega zbog podršku mladim ljudima i naravno, promocijom i njihovim roditeljima, da svi zajedno  budemo svesni da smo na korak do toga da strucno obrazovanje cini buducnost ekonomskog razvoja svake  zemlje, a da sa italijanskim kompanijama koje posluju u Srbiji zajednickim snagama osiguramo mnogo brži i znacajniji rast srpske ekonomije za buducnost“.

Domacini inicijativi PMI Day koju Konfindustrija Srbija organizuje vec šestu godinu zaredom, prethodnih godina su bili brojni gradovi u Srbiji, medu kojima: Zrenjanin, Velika Plana, Sremska MItrovica, Jagodina, Šabac i Vršac, uz odaziv od više od 20 italijanskih kompanija što najbolje pokazuje napore i spremnost Konfindustrije Srbija da podrži dualno obrazovanje u Srbiji, ali i  želju da mladima u Srbiji prenese najbolja, svetski poznata znanja, industrijske tradicije i kulture italijanskih kompanija.

Pogledaj video o PMI Day 2022 u Subotici:
VIDEO Suboticke.rs
VIDEO RTV Vojvodine