18 decembar 2020

Održana peta godišnja DIGITAL konferencija Konfindustrije Srbija

Online Konferencija posvecena digitalnoj revoluciji poslovanja održana je juce, 17. decembra, u organizaciji Konfindustrije Srbija, a uz podršku kompanije Vip mobile i pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i Ambasade Italije u Beogradu.

Nadovezujuci se na prethodne DIGITAL inicijative, koje Konfindustrija promoviše vec poslednjih pet godina, ovogodišnja inicijativa imala je za fokus dva aspekta digitalne ekonomije koje su usled globalne zdravstvene krize doživele svoju ekspanziju, a to su izgradnja širokopojasne mreže kao e-trgovina. Susret je takode bio prilika da se napravi osvrt i na i 5G tehnologije, na njihov status, ali i na preduslove za 5G mrežu.

Otvarajuci radove konferencije, koja je okupila najznacajnije telekomunikacione kompanije u Srbiji, brojne eksperte iz oblasti elektronske trgovine ali i predstavnike tradicionalnih kompanija, Predsednik Konfindustrije Srbija, Patrizio Dei Tos je izjavio: „Ova godina koja se polako bliži kraju sve nas je naterala da postanemo „digitalniji“ nego što smo na to navikli, planirali ili ocekivali. Istovremeno, u celom svetu potreba za pristupom Internetu postala je preduslov za ostvarivanje naših osnovnih prava: prava gradana, daka, studenata i radnika. Iskreno verujem da je ovo aspekt od suštinske važnosti: odsustvo ravnopravnosti do koje može dovesti nemogucnost pristupa mreži, trebalo bi da bude izazov za sve nas da se suocimo sa savešcu“.

Osvrcuci se na znacajni porast elektronske trgovine u 2020. godini, Dei Tos dodaje: „elektronska trgovine jeste prilika koja otvara novu viziju i perspektivu prodaje, kontakta sa potrošacem, zatim logistike i proizvodnje. To je pitanje koje dotice svakog od nas“, zakljucio je Dei Tos.

Ambasador Lo Kašo izjavio je da digitalizacija predstavlja kljucno pitanje, posebno u svetlu izazova koje predstavlja pandemija, naglašavajuci da su brojne italijanske IT kompanije koje nose znacajno italijansko naslede u polju inovacija uveliko prisutne na tržištu Srbije.

U svom obracanju u okviru panela posvecenog širokopojasnoj i 5G mreži, Milan Dobrijevic iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, osvrnuo se na nove prioritete ministarstva, a to je, pre sve, obezbedenje pristupa internetu svim gradanima Srbije od urbanih do ruralnih sredina, a preduslov za stvaranje takve vrste povezanosti jeste adekvatna infrastruktura, što upravo i predstavlja glavnu fokus ministarstva u ovom trenutku.

Nadovezujuci se na izazov koji je pandemija postavila u pogledu opterecenja mreže, Marko Jovic iz kompanije Vip Mobile se osvrnuo i na prednosti koje ce u tom smislu doneti 5g mreža kao i na spremnost svih operatera da ravnopravno ucestvuju na aukciji prava korišcenja opsega za 5G, cije je raspisivanje, usled novonastalih okolnosti, odloženo za godinu dana.

Na skupu je takode govorila i Nevena Praizovic ispred Odeljenja za razvoj Digitalne agende Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koja je dala pregled razvoja e-trgovine u poslednje dve godine kao i aktivne kampanje ministarstva na promociji kako bezbednosti na internetu tako i bezbedne e-trgovine.