Comunicazione / Vesti od clanova

2 oktobar 2020

Energia gas and power: Obnovljivi izvori energije kao višekratna isplativa investicija

Slojevita tema o održivom razvoju i zelenim kilovatima, a o kojoj mora da se pita cetvorka – politika, tehnologija, privreda i društvo, razmatrana je na konferenciji „Energija koja cuva planetu“ u Beogradu.
Konferenciju su organizovali Energia Gas and Power i Color Press Group, firme clanice Konfindustrije Srbije.


Sve izraženije zagadenje životne sredine, promena klime, porast cene fosilnih goriva i predvidanja o njihovom nestanku u bliskoj buducnosti, okrecu napore tehnologije ka konceptu energetske efikasnosti, održivog razvoja i održivih izvora energije. 

Velimir Gavrilovic, direktor kompanije „Energia Gas and Power"
, kaže da se u Srbiji oko 70 odsto elektricne energije dobija u termoelektranama, koje su medu najvecim zagadivacima tvrdi Gavrilovic. Kompanija na cijem je celu u Srbiji snabdeva strujom oko pet odsto privrednih subjekata. Želim da budemo u mogucnosti da velikim proizvodacima iz obnovljivih izvora, a tu mislim na vetrogeneratore, solarne elektrane, da ponudimo više cene otkupa, što je za njih kljucno i što im omogucava da ulaze u projekte sa dužim horizontima", kaže za Portal RTS-a Gavrilovic.

Ipak, važno je koliko je te energije stvoreno na „zeleni nacin". „Od prvog dana 2020. godine, svaki kilovat struje koju isporucimo potice iz obnovljivih izvora energije o cemu naša kompanija ima sertifikat", rekao je Gavrilovic. Energija se isporucuje domacim kupcima, i jeste „zelena", ali nije nastala u Srbiji, što je još jedan od problema. „Na žalost, najveci deo te struje koju mi povlacimo iz obnovljivih izvora i plasiramo na tržište Srbije ne potice iz Srbije ", objasnio je Gavrilovic.

„Što se Srbije tice, planiramo da podržimo gasnu interkonekciju izmedu Srbije i Bugarske, što je važan projekat za sigurnost snabdevanja elektricnom energijom, ne samo Srbije, nego i centralne Evrope", rekla je Dubravka Negre, direktorka Evropske investiocione banke za Zapadni Balkan.
Negre dodaje da je podrška obezbedena i za manje projekte, uz saradnju sa komercijalnim bankama, kada je rec o korišcenju biomase, solarnim elektranama, malim hidroelekrtanama koje su ekološki održive.Izvor: RTS