Comunicazione / Vesti od clanova

5 avgust 2020

Eko Unija SN - Novi investicioni planovi

Beogradska reciklažna kompanija Eko Unija SN, clanica Konfindustrije Srbija, u ovoj i naredne dve godine, uprkos teškocama u poslovanju zbog pandemije koronavirusa, planira ozbiljne investicije. Iako trenutno rade sa 80% kapaciteta, ulaze u posao izgradnje livnice i postrojenja za preradu komunalnog otpada u sinteticki gas.


Osnovna delatnost kompanije koja je osnovana pre osam godina je prikupljanje, sortiranje, secenje, baliranje i trgovina neopasnim otpadom, a od 2017. poslovanje proširuju i na demontažu i rušenje postrojenja i opreme.

Direktor kompanije Aleksandar Milovic je najavio da se u ovoj godini otvara put za razvoj reciklažnog centra koji nece samo sakupljati, pripremati i skladištiti robu do slanja na potpuni tretman, vec ce i tretirati, odnosno potpuno reciklirati robu. Ova integralna usluga skracuje kompletan logisticki tok otudenja stvorenog otpada, što za klijente koji su veliki generatori otpada predstavlja znacajan benefit.

Reciklažni centar, odnosno livnica, bice izgraden u Staroj Pazovi, a gradnja ce poceti krajem leta.

- Ideja Eko Unije SN je da sa otvaranjem livnice u potpunosti zaokruži put sekundardne robe od generatora otpada, preko sakupljaca do reciklera, da bi se sekundarna sirovina finalizovana u gotov proizvod kroz livnicu – kaže Milovic i dodaje da je za ovaj projekat vredan izmedu 200 i 250 miliona dinara kompanija dobila i podršku Fonda za razvoj.

Cilj je, navodi, da se u prvoj fazi vrši proizvodnja ingota i odlivaka od obojenih metala, kao i legura za elektroprivredu i autoindustriju Srbije.

- U toku su pregovori sa nemackim kompanijama koji otvaraju industrijska postrojenja u Srbiji, a mi bismo se pojavili kao snabdevaci delova potrebnih ovoj industriji. Planirani kapacitet livnice je 2.500-3.000 tona godišnje, a otvaranjem livnice javice se i potreba za zapošljavanjem 50 novih radnika – kaže Milovic za eKapiju.

Pokretanje procesa proizvodnje u Eko Uniji SN ocekuju krajem 2021, odnosno pocetkom 2022. godine, a tu nije kraj investicijama.

- Od sledece godine zapocinjemo projekat koji nudi održivo rešenje upravljanja rastucim brdima otpada. U pitanju je postrojenje koje ce biti realizovano u saradnji sa lokalnim samoupravama, a služi za preradu komunalnog otpada UHTH tehnologijom, koja pretvara veliki broj niskokvalitetnog materijala (otpada) u visokokvalitetan proizvod (sinteticki gas). Tehnologija je potpuno u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine, i nudi rešenje koje u skladu sa devizom buducnosti -"0 otpada", a pilot postrojenje je postavljeno u Švajcarskoj i prošlo je probno testiranje - otkriva Milovic.

Ovo postrojenje, cija se izgradnja ocekuje krajem 2022. godine, preradivati 8.000 tona otpada godišnje.

Izvor: eKapija