Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

17 maj 2019

U Beogradu održan dvodnevni poslovni skup „Italija – Srbija Business Forum“

Delegacija od 30 italijanskih kompanija juce i danas u Beogradu u cilju upoznavanja mogucnosti za saradnju sa srpskim kompanijama na projektima iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike i informacionih tehnologija. 


Uz podršku Ambasade Italije, danas je u Beogradu održan „Italija – Srbija Business Forum“, u organizaciji Konfindustrije Srbija, najznacajnijeg udruženja italijanskih proizvodnih i uslužnih kompanija, u saradnji sa GreenHill Advisory iz Rima.

Otvarajuci radove foruma, Ambasador Italije Karlo Lo Kašo izjavio je da "Italija i Srbija uživaju privilegovane ekonomske odnose. Sa naše strane, najveci prioritet nastavljamo da dajemo razvoju naših odnosa sa Beogradom, što je, izmedu ostalog, potvrdeno nedavnom posetom italijanskog premijera Kontea, zatim rekordnom trgovinskom razmenom, ucešcem Italije kao zemlje partnera na Medunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i stalnim dolaskom novih italijanskih investitora. Siguran sam da cete u Srbiji pronaci brojne mogucnosti za rast i razvoj vaših kompanija, pomažuci tako jacanje ekonomske uloge Italije na ovom tržištu“.

Predsednik Konfindustrije Srbija Erik Košuta osvrnuo se na sektore koji su izabrani za fokus ovog dvodnevnog foruma: „Danas cemo govoriti o sektorima koji zajedno cine skoro trecinu BDP-a ove zemlje: sektor digitalnih tehnologija ima centralnu poziciju u agendi vlade koju vodi premijerka Ana Brnabic, tako da danas IKT cini 10% BDP-a. S druge strane sektor energetike cini 5% BDP-a, dok je sektor infrastrukture i transporta jedan od najznacajnijih za Srbiju, ujedno tranzitnu i proizvodnu zemlju. Ovaj sektor pokriva znacajan deo BDP-a i iznosi 15%, tako da je sasvim prirodno odredište za strane investitore koji traže nove horizonte i prilike za razvoj, uzimajuci u obzir i potencijalnu sinergiju sa sektorom digitalnih tehnologija“, zakljucio je Košuta.

Fokus ovog poslovnog foruma, koji je ugostio 30 kompanija iz Italije, bilo je predstavljanje mogucnosti za saradnju izmedu italijanskih i srpskih kompanija na projektima iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike i informacionih tehnologije, a koje su prezentovali predstavnici nadležnih institucija, medju kojima je i Ivan Karic, državni sekretar pri Ministarstvu zaštite životne sredine.

Forum je ujedno bio prilika da se novim potencijalnim italijanskim investitorima predstavi mogucnosti za poslovanje i investiranje u Srbiji, a onim italijanskim kompanijama koje su vec prisutne u Srbiji prilike za konsolidaciju i proširenje poslovnih aktivnosti.

Dan ranije, 16. maja, za clanove italijanske delegacije održana je tehnicka radionica posvecena finansiranju gore pomenutih projekata kroz programe podrške medunarodnih finansijskih institucijama i kroz pretpristupne programe EU gde su finansijske instrumente prezentovali predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Evropske Banke za obnovu i razvoje, Evropske investicione Banke, Razvojne agencije Srbije i Vojvodine, Fonda za inovacionu delatnost i brojni drugi eksperti.

Ovaj dvodnevni poslovni skup još jedan je u nizu privrednih i kulturnih aktivnosti u okviru obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedu Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva izmedu ove dve zemlje.