Comunicazione / Vesti iz Konfindustrije Srbija

6 oktobar 2017

Deset godina uspešnog poslovanja clanice Promek


Pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Srbiji i podršku Confindustria Serbia, u cetvrtak, petog oktobra 2017. u u Velikoj Plani obeleženo je deset godina uspešnog poslovanja clanice Promek, koja, u dva proizvodna pogona u Velikoj Plani, za preciznu obradu metala i za obradu limova, u našoj zemlji zapošljava 70 radnika.


Jucerašnja svecanost realizovana je u okviru inicijative pod nazivom “Godina otvorenih vrata italijanske privrede”, a koju promoviše Confindustria Serbia, a u saradnji sa opštinom Velika Plana, Srednjom tehnickom školom “Nikola Tesla” a uz pokroviteljstvo Ambasade republike Italije u Beogradu.

Promek je porodicna firma porodice Nanetti nastala kao rezultat vizije osnivaca gospodina Ecija Nanetija koju su u skladu sa porodicnom tradicijom nastavili da grade njegovi sinovi Luca i Daniele Naneti.

Promek iz Velike Plane predstavlja sjajan primer porodicnog poslovanja i dobre inostrane investicije bez državnih subvencija, koja angažuje lokalnu radnu snagu. Promek je i primer dobre prakse kada je rec o interakciji sa lokalnom zajednicom. Naime, pored obeležavanja znacajnih jubileja za kompaniju, juce je svacano otvorena i tehnicka laboratorija “PromekLAB” pri Srednjoj tehnickoj školi “Nikola Tesla”. Rec je o donaciji kompanije Promek ovoj školi. Kompanija Promek je u saradnji sa svojim lokalnim dobavljacima, uvidevši važnost saradnje sa lokalnom zajednicom i neophodnošcu ulaganja u mlade kao nosioca razvoja u buducnosti, opremila prostor za prakticnu nastavu ovih srednjoškolaca.

Italijanski porodicni biznis Promek je na osnovu sporazuma sa tehnickom školom “Nikola Tesla” iz Velike Plane osmislio i program placene prakse u trajanju od cetrdeset dana za najbolje dake završnih razreda a proizvodni pogoni Promek su vec proteklog leta bili prakticne ucionice za prvu grupu daka stažista.

Direktor kompanije Promek, Luka Naneti je na ceremoniji presecanja vrpce Promek Lab izjavio da je veoma ponosan na saradnju Promek-a sa Srednjom tehnickom školom u Velikoj Plani po pitanju strucnih praksi, stipendija ta da je upravo ta veoma uspešna saradnja dovela do ideje da se kreira Promek Lab. Nakon toga su u Promeku povodom opremanja laboratorije u ovoj srednjoj školi došli do ideje da ukljuce i svoje poslovne partnere – kako srpske tako i italijanske dobavljace i svi su pozitivno odreagovali. Naravno, na sve to se nadovezuje saradnja sa Konfindustrijom i sa opštinom Velika Plana. Promek Lab – tehnicka laboratorija namenjena dacima srednje tehnicke škole Nikola Tesla - jeste savršeni rezultat saradnje izmedu lokalne zajednice, privredne zajednice koju okuplja Confindustria i privatnih srpskih i italijanskih kompanija. G. Luka Naneti izražazio je i uverenje da se projekat nece zaustaviti na ovome, vec da ce, kako naglašava, biti nadograden uz ukljucivanje novih privatnih i javnih partnera.

„Italija je druga industrijska sila u Evropi a njena snaga je upravo u malim i srednjim preduzecima kao što je Promek koje cine preko 90% italijanske industrije – izjavio je u Velikoj Plani predsednik Erik Kosuta. „Dan otvorenih vrata italijanske privrede je dan kad ne samo da otvaramo naše pogone studentima, školstvu i institucijama. To je dan kad mi kroz naša najbolja preduzeca i Promek je sigurno jedno od tih, širimo duh i kulturu preduzetništva. Ja se nadam da je danas neko od tih mladih studenata dobio inspiraciju da i sam postane preduzetnik. Ako tako nešto postignemo svaki put kad otvorimo vrata naših preduzeca u Srbiji, mi cemo stvoriti jednu novu klasu privrednika koja ce imati kao primer sve vrednosti koje mi danas ovde želimo da širimo i koje su bile kljuc uspešnosti italijanskih malih i srednjih preduzeca", zakljucio je Kosuta.

Prisutnima se obratio i Fabricio Kosimi, ekonomski ataše ambasade Italije u Beogradu koji je naglasio da je u prvih sedam meseci 2017. Italija potvrdila vodecu poziciju kao prvi ekonomski partner Srbije, a udeo izvoza Italije ka Srbiji je porastao za 7,7% u odnosu na isti period prethodne godine. „Vlada Srbije dala je veliku važnost dualnom obrazovanju i u tu svrhu, kako bi pružila mladima priliku za specijalizaciju, izdvojila i budžetska sredstva, što je znacajno za generacije koje ce biti nosilac buduceg razvoja, dodao je Kosimi“. “Inicijativa “Godina otvorenih vrata italijanske privrede” koju je pokrenula Confindustria Serbia zajedno sa italijanskim kompanijama i sa srpskim opštinama, predstavlja znacajan i konkretan doprinos dualnom obrazovanju. U isto vreme ova akcija je i dobar primer integracije stranih kompanija, ne samo u privredni ambijent Srbije vec i u socijalni kontekst lokalne zajednice“ istakao je gospodin Kosimi. On je zakljucio da se nada da ce ubuduce sve veci broj kompanija kreirati programe koji ce za cilj imati strucno osposobljavanje i formiranje mladih strucnjaka kao što to italijanska kompanija Promek cini danas.

Na svecanosti je prisustvovala i pomocnica ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujic koja je izmedu ostalog izjavila da je kompanija Promek ovim potezom pokazala da podržava strateški važan zadatak uvodjenja dualnog obrazovanja u Srbiji, a da je ova savremeno opremljena ucionica dokaz koji ide u koriste tome.

Nakon instistucionalnog dela dogadaja kompanija clanica Manpower održala je predavanje posveceno srednjoškolcima kako bi nakon završenog školovanja bili spremni i konkurentni na tržištu rada.